24,00
- Beschikbaarheid:
- 9
- Model:
- leth_beerenauslese
- Levertijd:
- 7 werkdagen
- Merk:
- Weingut Leth
Een gouden wijn in uw glas. In de neus aroma's van honing, noten, karamel en gedroogde fruit zoals mango’s en bananen. In de mond komt de kwaliteit van deze dessertwijn u tegemoet. Zeer zacht zoet doch niet overzoet. Dit is hoe een botrytis wijn gemaakt moet worden.
Botrytis zegt u? Wijnen gemaakt van de edele rotting, ook wel Botrytis cinerea genoemd, geeft onder gunstige weersomstandigheden prachtige zoete (dessert) wijnen. De gunstige omstandigheden zijn onbeschadigde, gezonde, rijpe druiven die nog door geen enkele schimmel zijn aangetast. Een late, milde hefst met nevel en mist in de morgen en zon in de middag. De druif wordt aangetast doordat een rijpe druif een heel dunne schil heeft, de schimmel perforeert, door minuscule gaatjes te boren door de druivenschil heen. Nu kan de edele rotting ontstaan. Door de dunne schil verdampt een groot deel van het water, waardoor de druiven verschrompelen en het suikergehalte sterk toeneemt. Een stroperig en zoet sap uit de druif is het gevolg waarmee men deze wijn maakt.
Het proces komt zeer langzaam op gang, wat betekent dat er bij één tros een paar druiven gereed kunnen zijn om te plukken. Wat ook kan gebeuren is dat er aan een tros niet alle druiven de edele rotting krijgen. Daarom moet de oogst eigenlijk in meerdere fases gebeuren, wat natuurlijk erg arbeidsintensief en duur is. Bij de grote châteaux van Sauternes gebeurt de plukgang in soms wel 4-5 verschillende fases. Wat een ander nadeel kan zijn van het plukken in fases, is dat de druif zeer poreus is en de kans op slecht weer steeds meer toeneemt.
Alcohol 9% by vol., res. sugar 166 g/l, acidity 7.1 g/l
Serveren bij:
Perfecte wijn bij desserts en foie gras maar ook bij kaasschotels.
Bewaring:
Deze wijn is nu zeker al lekker echter kan deze wijn minstens een 10-tal jaar bewaard worden. Langer zal zeker kunnen maar is afhankelijk van de kelder en de jaargang.
Extra informatie:
Sinds 25 jaar doet de familie Leth aan ecologisch verantwoorde wijnbouw door geen herbiciden te gebruiken en de chemische plantbescherming tot een minimum te beperken. Dank zij de specifieke Lössbodem is het niet nodig te irrigeren, bodembedekking met gras houdt de bodem gezond en maakt bemesting overbodig. De oogst gebeurt uitsluitend manueel met strikte sortering, alleen de beste druiven worden gebruikt voor de topwijnen.
Het zachte persen werd gedaan door pneumatische pers, het bijna zwarte en troebele sap dat door een filterpers wordt gefilterd. Voor fermentatie wordt er met eigen gist gewerkt en vond plaats in gebruikte barriques. Dit proces was nodig tot begin volgend jaar en stopte vanzelf met ongeveer 9% vol. alcohol. Gebotteld na 12 maanden rijping in roestvrijstalen containers in elegante halve flessen (375ml).
Erkenning: