16,45
- Beschikbaarheid:
- 18
- Model:
- stirn_pinot_gris_prestige
- Levertijd:
- 7 werkdagen
In het glas een gouden wijn. De aroma's in deze wijn: acacia, pittig geel fruit, ananas, kumquat, licht kruidig, amandelspijs, bijenwas en een vleugje rook: wat een heerlijke neus! Deze wijn heeft een zeer zachtige romige en dynamische smaak. Deze wijn is zoet maar de hoge hoeveelheid aan zuren houden de zoetigheid in bedwang. Hij heeft een mooie afdronk.
Serveren bij:
Veelzijdige wijn van aperitief tot dessert, bij gerechten met saus, blanquette, wild, gekookte schaaldieren, raclette.
Bewaring:
Deze wijn kan tussen 6-8 jaren bewaard worden.
Extra informatie:
Het landgoed Stirn is een familiewijnmakerij waar de traditie al vele generaties wijnbouwers heerst.
De eerste vermeldingen van de STIRN-familie dateren van rond 1450 en sindsdien hebben ze deze wijntraditie van generatie op generatie doorgegeven.
Odile en Fabien Stirn vestigden zich in 1999 op de familieboerderij die in de 19e eeuw werd opgericht . Oenologen hebben de wijnbereiding op het landgoed overgenomen. Hun wijnstokken (vandaag 12 ha) liggen verspreid tussen Beblenheim en Turckheim, zodat ze een prachtig mozaïek van terroirs hebben, met percelen in 5 grands crus (Brand, Mambourg, Sonnenglanz, Schlossberg en Marckrain).
Techniek voor het maken van wijn:
Het persen van de hele druiven wordt langzaam uitgevoerd door een pneumatische pers bij lage druk, in fasen om de druiven te respecteren en te voorkomen dat de stengels en schillen worden verpletterd. Het bezinken van de sappen gebeurt op natuurlijke en statische wijze, systematisch 48 uur of langer na het persen, om het fijnste aromatische sap te verkrijgen.
De gisting van de most komt spontaan op gang dankzij de inheemse gisten die (via de druiven) in het sap aanwezig zijn. Door de fermentatietemperatuur te regelen met een koelsysteem duurt de fermentatie erg lang, waardoor de wijn vet kan worden. Het beheersen van de temperatuur helpt de expressie van de typische aroma's van de druivensoort te bevorderen.
Wijnbouw:
Wijnstokken geplant in 1962, met een dichtheid van 5000 wijnstokken per hectare.
Gras tussen de rijen, om micro-organismen aan te moedigen, de opbrengst onder controle te houden en erosie te beperken. Controle van de groeikracht door bladverwijdering en topping. Beperking van de opbrengst door handmatig uitdunnen voor optimale rijping en kwaliteit van de druiven.
Technische kenmerken:
Alcohol : 12,7% vol
Natuurlijke restsuikers: 31 g/l
Zuurgraad: 4,6 g TH2
Terroirs : Gelegen op de plaats genaamd "Muhlstinne" aan de oostelijke ingang van Sigolsheim, bestaat dit terroir uit löss en alluviale afzettingen van de alluviale kegel van Weiss. Löss is een kalkhoudende windleem, het is een vroegbruine grond.
Blootstelling: Zuidoost
Cultuur: In organische reconversie sinds 2020, hoge milieuwaarde