Hétszölö Tokaji Aszu 5 putt. 2010 |-| Subliem lekkere Tokaji

39,00 35,15

Excl. BTW: 29,05

Excl. BTW:
29,05
Beschikbaarheid:
13
Model:
Hétszölö_Tokaji_Aszu_5_2010
Levertijd:
7 werkdagen

Nog niet beoordeeld
Beoordeel

>>Kies jaargang of optie<<

Omschrijving

Prachtige goudkleurige wijn in uw glas. In de neus ruikt u gember, veel gedroogd fruit  zoals clementine, perzik, abrikoos en andere exotisch fruit met daarnaast ook honing en noten. In de mond krijgt u smaken van karamel, honing en veel gedroogd fruit. Deze wijn zal u een zacht vol lavend gevoel geven met een gigantische lange afdronk die zeer complex is.
Dit topproduct is 100% gemaakt van de Furmintdruif. Dat is een Hongaars druivenras dat vooral wordt gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. Voor deze dessertwijn hebben de druiven lang gerijpt aan de ranken waardoor de suikers zich rijkelijk hebben opgebouwd. Na de fermentatie op nieuwe eikenhouten vaten heeft dit vloeibare goud nog eens 36 maanden gerijpt op oude eiken vaten.




Serveren bij:
Te serveren als aperitief, bij het dessert, bij foie gras en zelfs als metgezel van wildschotels en blauwe kazen zoals stilton, roquefort. Na opening kan de fles verschillende weken bewaard worden in de koelkast. 

Bewaring:
Dit is nu op dronk maar kan nog vele, niet jaren maar decennia, bewaard worden. Deze wijn zal op de fles nog verder ontwikkelen. In mijn persoonlijk kelder ligger er exemplaren van voor 2000 nog netjes te rijpen.

Extra informatie:
Van alle Oost-Europese landen kan Hongarije wel als enige fier zijn op een werkelijk wereldberoemde wijn van de hoogste kwaliteit: de Tokaji Aszú die door Louis XIV “de wijn der koningen, de koning der wijnen” werd genoemd. Hier heersen gelijkaardige klimatologische omstandigheden als in de Sauternes streek in Frankrijk doch is deze wijn niet te vergelijken met een sauternes.

De inheemse druivenrassen Furmint en Harslevelu concentreren in de herfst hun suikergehalte door de edele rotting (botrytis cinerea).
De door botrytis aangetaste druiven worden 1 voor 1 geplukt en verzameld in vaatjes van 25 kg: dat zijn de puttonyos.
Hiervan wordt een pasta gemaakt die wordt toegevoegd aan de most van 136 liter basiswijn van de beste kwaliteit met reeds een restsuikergehalte.

Het aantal toegevoegde puttonyos 3 – 4 – 5 of 6 bepaalt de zoetheid en de prijs.
3 putt. : 60 tot 90 gr/liter restsuiker
4 putt.: 90 tot 120
5 putt.: 120 tot 150
6 putt. > 150 gr/liter
Maar tegenover het hoge restsuikergehalte staat de milde aciditeit. Samen zorgen ze voor evenwicht en harmonie.

Deze wijn heeft een zeer pittige zuurtegraad (11,5 gram per liter) maar is perfect in balans met de 150gram restsuiker.

Mysterieuze berg Tokaj... van bovenaf gezien rijst hij op boven de herfstmist, zijn hellingen glanzen met gouden wijnranken, en zijn top kijkt uit over de uitgestrekte Hongaarse vlakte tot aan de verre zuidelijke horizon. Bij mooi weer kunt u zelfs Slowakije en Oekraïne zien liggen. De onbetwiste koning van de Hongaarse wijngaarden, Mount Tokaj, ligt in het noorden van het land, 230 km ten oosten van Boedapest. Deze legendarische plek produceert uitzonderlijke wijnen, geserveerd aan het hof van Lodewijk XIV, zei de laatste over Tokaj, het is de "Koning van de Wijnen en de Wijn van de Koningen".

 

Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder