Chateau Tayet prestige |-| supérieure wijn met rijpingspotentieel

15,50

Excl. BTW: 12,81

Excl. BTW:
12,81
Beschikbaarheid:
49
Model:
Chateau_Tayet_prestige
Levertijd:
7 werkdagen

Nog niet beoordeeld
Beoordeel

>>Kies jaargang of optie<<

Omschrijving

Deze wijn heeft een diep robijnrode kleur zoals een grote bordeaux wijn. In de neus vindt u aroma’s van braambessen, rode- en blauwe bessen, zoethout, subtiele toetsen van vanille en een mooi kruidenpakket. De aanzet in de mond is stevig met een goede balans tussen aciditeit, zachte rijpe tannines en fruit. Geef deze wijn enkele jaren in uw kelder/bewaarkast en dan komen er meer geuren zoals leder, vanille, koffie naar de voorgrond. Een lange aangename afdronk met een houterig karakter dat wijst op een mooie opvoeding. Dit is niet zomaar een bordeaux maar Bordeaux Supérieur Cuvéé prestige. 

  
Serveren:
Perfect bij stevige gerechten op basis van rood vlees (rund, sappig lamsvlees). Na de nodige flesontwikkeling kan er ook gecombineerd worden met sappig kalfsvlees, gevogelte en kruidige groenten/rijst of pastagerechten zonder vlees. Voor de visliefhebbers: geroosterde vis met een vaste structuur, overgoten met olijfolie en ingewreven met Provençaalse kruiden en grof zeezout. Gebraden lamsschouder met bonenkruidtapenade saus en kruidig geroosterde pompoen. Kan ook zeer goed dienen bij een stevige BBQ. Serveer rond de 16°C. 

Bewaring:
Deze wijn wordt jong gedronken maar kan ook in de kelder bewaard worden om verder te rijpen. Zeker een jaar 10-15 is mogelijk.

Extra informatie:

 

EXTRA:
Dit is een verborgen topwijn voor de kenners onder jullie. De meeste bordeaux superieur wijnen komen de rechteroever en niet van de linkerover waar alle grote bordeaux huizen liggen. Kijkt u maar eens hoe dicht Macau, waar deze wijn vandaan komt, ligt bij Margaux. Mocht deze wijn enkele kilometers verder gemaakt worden in Margaux betaalt u zeker het dubbele voor deze wijn.

De huidige naam van château Tayet dateert van 1994. Voor die datum was het domein gekend als Cru de Noë (eigendom van de zoon van Raymond) en later als château les Charmilles. Toen de eigenaar, meneer Marc Raymond, tevens de manager van Haut Breton Larigaudière, in 1993 besloot om met pensioen te gaan, nam de familie het beheer van Les Charmilles over. Het domein was toen zeven hectare groot.

De huidige managers, de SCEA (Société Civile d’Exploitation Agricole) château Haut Breton Larigaudière, besloten om de naam van Les Charmilles naar Tayet te veranderen omdat er al meerdere domeinen in Bordeaux waren met een gelijkaardige naam. Jacques De Schepper en zijn algemene directeur, Jean-Michel Garcion waren zich vanaf het begin maar al te bewust van het enorme potentieel van de nieuwe eigendom en hebben er dan ook alles aan gedaan dit potentieel volledig te benutten. Hun doel was om de natuurlijke concentratie en de elegantie van de wijn te combineren met de soepelheid en de finesse die het bezit. Het landgoed breidde twee maal uit in 1999 en de totale beplante oppervlakte bereikte een grootte van tien hectare in 2003.

De wijn van château Tayet wordt nu op het kasteel zelf gebotteld en sinds 1994 maakt Jean-Michel Garcion ook een cuvée spéciale. Deze wijn wordt ongeveer twaalf maanden op eikenhouten vaten gerijpt. De helft van deze vaten wordt elk jaar vernieuwd. Talloze kenners hebben het grote succes van château Tayet al herkend.

DE BODEM

Tayet ligt aan de oevers van de Garonne, dicht bij de haven van Macau. Het geheel is gesitueerd in een rustig kader en onze eerste indruk is dat de tijd hier traag verstrijkt, net als de stroom van de rivier, die maar niet kan beslissen of hij gaan of komen wil en bij elke getijde over het zand glijdt.

Doordrongen van de oneindige bewegingen van het water, benutten de wijnstokken van deze eigendom dit betoverend kader en produceren al meerdere eeuwen grootse wijnen die in het verleden al meermaals erkend zijn door kenners.

Onze wijngaard is tien hectare groot en bevindt zich slechts op een steenworp van de appellatie Margaux. In de jaren 1870 werden alle wijngaarden in Bordeaux verwoest door de phylloxera, de zogeheten druifluis, die er toen een ware ravage aanrichtte. Er bleef niets over, behalve de strook naast de rivier die bewaard bleef en in die periode het grootste deel van de Bordeaux wijnen voortbracht.

Eeuwenlang heeft de ene generatie na de andere geprobeerd om op deze oude bodem wijnen te produceren die elke keer weer iets meer verfijning hadden dan de vorige jaren.

Beoordelingen (0)
Beoordeel

Note: HTML-code wordt niet vertaald!

Slecht            Goed


Verder