BIOLOGISCHE, BYDIONAMISCHE EN NATUURLIJKE WIJN

BIOLOGISCHE, BYDIONAMISCHE EN NATUURLIJKE WIJN

BIOLOGISCHE, BYDIONAMISCHE EN NATUURLIJKE WIJN

BIOLOGISCHE, BYDIONAMISCHE EN NATUURLIJKE WIJN

Geplaatst op 1-3-2018 door Luc Vervaecke

Wat is nu het onderscheid?

Eerst en vooral moet er een onderscheid gemaakt worden tussen biologische wijnbiodynamische wijn en natuurwijn. Dit onderscheid duidt op een niet eenduidig antwoord. Laat ons beginnen met de drie verschillende types te beschrijven.

Biologische wijn: 

Om een biologische wijnboer te zijn moet men gecertificieerd zijn. In het kort houdt het in dat boeren zich moeten houden aan strikte technische handelingen en een verbod van gebruik van chemische bestrijdingsmiddellen. De regels hiervoor worden opgelegd door de Europese commissie. In de USA bestaat ook zo'n dergelijk label net zoals bvb in Zuid Amerika. Al is de regelgeving niet overal gelijk wat wereldwijd voor de consumenten geen eenduidigheid oplevert. 
In Europa wordt er vaak controle gedaan. Hierbij wordt bv het toevoegen van extra sulfiet of het sulfieteren zoveel mogelijk vermeden. Maar alle wijnen bevatten sulfieten (dit zit zowel in de grond als in de druiven van nature en wordt ook toegevoegd tijdens een natuurlijk gistingsproces). Dat mensen koppijn krijgen van sulfiet is een fabeltje . Er zit honderden keren meer sulfiet in ons voedsel dan in wijn. (bv groenten, fruit, frieten, ...) Over sulfiet schrijf ik ooit een blog want hier is nogal wat over te vertellen :)
 

Biodynamische wijn:

Afbeeldingsresultaat voor biodynamic wine wikiVindt zijn oorsprong in de biologische wijnbouw, een geestekind van Rudolf Steiner. Bidynamische boeren geloven dat de kosmos invloed heeft op de groei van de druiven. Hierbij wordt gewerkt met speciale ingrediëten. Bv men gaat koehoorns vullen met koemest en deze in de akkers ingraven. Na x aantal haalt men deze uit en worden deze vermalen. Dit wordt vloeibaar gemaakt en men zal dit over de wijngaard uitsproeien. 
Een ander voorbeeld is dat men bv enkel zal oogsten bij een volle maan. Hieraan zijn geen regels verbonden dus is dit voor de consument al helemaal onduidelijkheid. Het neigt naar traditie en spiritualiteit maar vooral naar de passie om de beste wijn te maken. Laat ons dit vooral onthouden. Bv in het programma "Het goede leven seizoen 1" was er een koppel die hun moestuin enkel biodynamisch ging bewerken.

Natuurwijn of natuurlijke wijn:

Gerelateerde afbeeldingBij een natuurlijke wijn gaat de wijnbouwer alle industriële processen vermijden. Men laat de wijn op natuurlijke wijze vergisten. Bij andere manieren van wijnbouw kiest met een meestal speciaal gemaakte gist om het druivensap tot wijn te laten vergisten. De bedoeling van natuurlijke wijnbouw is zoveel mogelijk de natuurlijke aroma's in de wijn te tonen. Hierbij moet extreem hygiënisch te werk gegaan worden. Deze wijnen zijn door het ontbreken van extra sulfiet heel fragiel. Dit wil zeggen dat ze binnen het jaar moeten opgedronken worden omdat deze al na een jaar in azijn kunnen veranderen. Hierdoor ligt de prijs hoger en is het aanbod veel veel lager.

Evolutie:

Meer en meer biologische wijn komt op de markt omdat consumenten meer en meer bezig zijn met gezonde voeding. Wijn hoort hier zeker bij. Het aandeel van biologische wijnboeren groeit nu naar een 5% en zal nog toenemen. Wil dit zeggen dat alle andere wijn ongezond is? Zeker niet maar aandacht voor de natuur is zeker geen slechte zaak. Hierbij wel een heel belangrijke opmerking. Voor wijnboeren die in een vochtig en kouder klimaat zitten is biologische wijnbouw niet van zelfsprekend. Vocht en een gematigde temperatuur spelen schimmels in de hand. Een franse wijnbouwer in de provence heeft het veel gemakkelijker om biologische wijn te maken dan een wijnbouwer uit het Heuvelland in België.

Smaakverschil:

Mijn eigen visie over wijn gaat vooral over smaak want dit primeert bij het aankopen van een fles wijn. Niet het etiket, niet de prijs of het soort fles maar wel de smaak die een consument zoekt. Heeft biologische, biodynamische of natuurlijk wijn een invloed op de smaak?
Volmondig zeg ik Ja natuurlijk. Hoe meer men streeft naar de mix tussen biologisch en natuurlijke wijn hoe zuiverder een wijn zal worden. Zuiverder wijn hierbij wordt gelet op de hygiëne maar ook op het ganse proces om wijn te maken. Er worden weinig tot geen extra's toegevoegd wat de smaak ten goede zal komen!

PS Ik bied op de webshop ook enkele biologische wijnen aan. U kunt deze Afbeeldingsresultaat voor bio wine logoherkennen aan het groene logo: 


Meer blogs te vinden op http://www.uwsommelier.be/Wijn-blog

biologische wijn, biodynamische wijn, natuurwijn

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!
Recente berichten
BIOLOGISCHE, BYDIONAMISCHE EN NATUURLIJKE WIJN
Wat is het onderscheid tussen biologische wijn, biodynamische wijn en natuurwijn?...