15,95 14,95
- Beschikbaarheid:
- 23
- Model:
- wente_chardonnay_fog
- Levertijd:
- 7 werkdagen
- Merk:
- Wente
De wijn is voor 50% gegist in neutraal eiken vaten, de andere helft op inox vaten. Geniet van de goudgele kleur en de aroma's van tropisch fruit, rode en groene appel, vanille, getoast brood, boter en mooi geïntegreerde houttoetsen. Deze Chardonnay is mondvullend met een halflange, verfrissende zalvende afdronk. Is een zeer mooie instap wijn uit Californië.
Serveren:
Lekker bij gerookte en gegrilde vis en vis met wijnsaus. Daarnaast ook bij gevogelte stoverij, waterzooi en bij lamsvlees. Onlangs deze wijn geserveerd als aperitief wijn met een grote selectie hapjes = top. Serveer op 11°.
Bewaring:
Jong drinken is optimaal genieten. Deze wijn niet langer dan 6j bewaren.
Extra informatie:
Fermentatie en veroudering van deze wijn:
50% vat gefermenteerd in neutrale Amerikaanse eikenhouten vaten. 50% gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. Het vat gefermenteerde deel werd maandenlang sur lie gerijpt. Bâtonnage, de kunst van het roeren van de vaten, werd maandelijks uitgevoerd. Het roestvrijstalen deel werd voor de helft maandenlang op lie gerijpt, terwijl de andere helft schoon werd geheveld om de frisse fruitkarakters te behouden.
Geschiedenis:
CH Wente kwam eind 1800 vanuit Hamburg, Duitsland, naar Amerika, leerde wijn maken van een Duitser met de naam Charles Krug in de Napa Valley en richtte in 1883 zijn eerste 47-acre Estate and Winery op. Hij koos de Livermore Valley omdat het beroemd was om zijn uitstekende bodems en klimaat. In 1908 plantte CH de eerste Chardonnay-wijnstokken in de Livermore Valley.
In 1912 overtuigde Ernest Wente, een student van de tweede generatie aan de UC Davis, zijn vader en oprichter, CH Wente, om Chardonnay-stekken van een bekende wijnkwekerij, F. Richter Nursery in Montpellier, Frankrijk, te importeren naar de Livermore Valley.
Ernest plukte de wijnstokken met de beste gezondheid en uitgesproken smaken, entte de twee samen en propageerde die kenmerken verder. Uiteindelijk ontstond wat bekend staat als de 'Wente Clone.' Tegenwoordig is meer dan 75% van alle Californische Chardonnay afkomstig van de Wente Clone en het Wente Family-bezit.
Wente produceerde sacramentele wijnen tijdens de drooglegging om de wijnmakerij en wijngaarden in productie te houden. Na de intrekking van de National Prohibition Act (Volstead Act) in 1933, brachten Ernest en zijn broer Herman Wente de eerste variëteit-geëtiketteerde Chardonnay van het land uit, een vintage uit 1936.
Ernest en zijn zoon Karl L. Wente waren in 1964 pioniers in nieuwe wijngaardaanplantingen in de regio Arroyo Seco in Monterey County. Hier planten ze Pinot Noir, Riesling en Chardonnay. In 1966 opent Wente Vineyards Tasting Room in Livermore Valley en is een van de eerste proeflokalen in Californië.
Karl L WenteErnest, Karl, Eric en Phil WenteWinnaar van de gouden medaille Wijnen Wente Vineyards 1960s
Gedurende de late jaren 70 en tot op de dag van vandaag leiden de vierde generatie wijnboeren Eric, Philip en Carolyn Wente de wijnmakerij, en blijven ze de wijngaarden, de wijnmakerij en de bijbehorende bezoekersfaciliteiten uitbreiden. In 1986 opende The Restaurant at Wente Vineyards het derde wijnmakerijrestaurant van Californië. Daarnaast lanceerde de jaarlijkse serie van Wente Vineyards de concerten, die jaarlijks topartiesten en duizenden gasten aantrekken. In 1998 werd The Course at Wente Vineyards geopend, een 18-holes kampioenschapsgolfbaan ontworpen door Greg Norman, die de wijnlandlevensstijl van de Livermore Valley versterkte. Tegelijkertijd is Wente Vineyards een van de grootste wijnexporteurs van Californië geworden naar meer dan 75 landen.
In 2010 ontving Wente Vineyards een van de eerste certificeringen voor een door Californië gecertificeerde wijngaard en wijnmakerij, en The Course at Wente Vineyards ontving de status van Certified Audubon Cooperative Sanctuary
Tegenwoordig zijn de vijfde generatie wijnbouwers Karl, Christine, Jordan, Aly en Niki Wente actief in verschillende rollen in de wijnmakerij, van operations, wijnbouw tot marketing. Hun nalatenschap moet nog worden vastgesteld, maar ze zijn zeer gepassioneerd over het voortzetten van de familietraditie van duurzame landbouw en het produceren van de beste kwaliteit wijnen.