13,95 13,45
- Beschikbaarheid:
- 12
- Model:
- lozarn_carmenere
- Levertijd:
- 7 werkdagen
- Merk:
- Lozärn
Een wijn gemaakt van 100% Carménère uit Zuid-Afrika. Dit is uniek in deze regio van de wereld en het is wonderwel schitterend geslaagd. De kleur is donkerpaars en in de neus krijgt u een minerale geur en na wat beluchten komen er aardse tonen naar boven van koffie, mokka, vanille, eiken vat en oude pruimen naar boven. In de mond heeft deze wijn een hele diepe intense smaak! Typisch 'You either love it or you hate it' wijn. In de lange afdronk komen het donker fruit, cassis, pruim, mokka en kers met de typische, moeilijk te omschrijven "smaak van Afrika" naar boven. Deze wijn scoort ondertussen een 4,3 op 5 bij Vivino. De wijnmaakster scoort ook opnieuw als wijnmaker van het jaar en dat tweede keer op rij. Deze wijn en ook de chardonnay van dit huis zijn echt een ontdekking.
Serveren bij:
Deze wijn kan je mooi paren met verschillende gerechten maar is zeer lekker op zichzelf. Als je deze de maaltijd wil dan best gegrild rood vlees, goulash of een stevige stoofpot.
Bewaring:
De wijn is op dronk jong maar zal zeker nog meerdere jaren kunnen verouderen.
Extra informatie:
Wijnhuis Lozärn is een echte pionier met als eerste carménère aan te planten in Zuid-Afrika. De locatie werd zeer zorgvuldig uitgekozen. Deze druifsoort daarvan is maar 8 ha in heel Zuid Afrika.
In 2012 genoot wijnmaker Salóme van een fijne Chileense Carménère met echtgenoot, Sybrand en een echte vriend. Het was liefde op het eerste gezicht, wat leidde tot de aanplant van een Carménère wijngaard twee jaar later op Doornbosch. Dit is – voor zover ze kunnen nagaan – de eerste wijngaard Carménère voor Zuid-Afrika. De wijnmicrobe had gebeten, en de Chileense import werd vergezeld door verschillende andere Bordeaux cultivators samen met Sauvignon Blanc.
Tijd om een beetje familiegeschiedenis op te graven die een parallel verhaal vormt in het Lozärn-verhaal. In 1898 werd een dochter geboren van Robert Müllerand Amy Sedgwick in Fish Hoek en werd Kathleen May genoemd. Haar grootvader van moederskant was kapitein James Sedgwick, oprichter van de beroemde Sedgwick's Old Brown sherry-onderneming. Kathleen's jeugd werd gedeeld tussen Europa en Zuid-Afrika, gevolgd door studies aan een tuinbouwschool in Warwickshire. Bij de komst van de Eerste Wereldoorlog diende haar vader in het Duitse leger, wat ertoe leidde dat Kathleen, bekend als Kay, samen met haar moeder en zus ontsnapte op een troepentrein naar Zwitserland, waar ze zich in Luzern vestigden. Deze pittoreske stad vond al snel een speciaal plekje in Kay's hart.
Kathleen May trouwde op 21-jarige leeftijd met Sebastian Smuts in Harare, Zimbabwe. Uiteindelijk verhuisden ze naar Somerset West. Hier Sebastian Smuts beheerde de uitgestrekte Vergelegen. Kay's drang om zelf te boeren zorgde ervoor dat ze in 1923 land kochten in de Robertson-vallei, vernoemd naar haar goede herinneringen Lozarn; Ze boerde voornamelijk met eenden en kippen. Hun enige zoon Ivan Sedgwick Smuts nam de boerderij uiteindelijk over en plantte wijngaarden en boomgaarden. Hij en zijn vrouw Dianne Beard kregen drie zonen, van wie er één, Grant Smuts, nu Lozarn runt samen met zijn zonen Juan-Ivan en Sean-Grant, de vierde generatie.
Lozärn, de Zwitsers-Duitse uitspraak van Luzern, werd gekozen als het wijnmerk, en etiketten zijn versierd met een skeletachtige afbeelding van een eend. Granny Kay wordt ook geëerd met een mooie Bordeaux-stijl redblend genaamd Kay's Legacy.
De eerste jaargangen van het Lozärn-assortiment werden eind 2017 vrijgegeven aan een waarderend publiek. Succes in de vorm van goud van de Michelangelo-wedstrijd voor de Sauvignon Blanc 2017 getuigt van kwaliteit en belooft toekomstig succes voor deze boetiekreeks, gemaakt door wijnmaker Salóme Buys-Vermeulen.
Vlaggenschip Kay's Legacy 2017 wordt geleid door 14% Cabernet Sauvignon, met 28% Merlot, 55% Cabernet Franc en 3% Carménère.
Carménère 2016, is de unieke rode, en deze druif wordt ook gebruikt om de 2017 Rosé te produceren. Het alcoholgehalte is met Carménère op 12,5% gehouden, samen met dat van de Rosé en de Sauvignon Blanc.
Wijnmaker Salóme, die in 2018 haar 10e jaar in de industrie markeert, is zowel gepassioneerd als toegewijd aan haar werk en beschrijft het als "sensorische wetenschap". Ze verwoordt haar prestaties als volgt: "Na een volledige cirkel van seizoenen in de wijngaard ... Je mag je liefde en passie bottelen en die vintage delen met anderen ... Voor altijd gevangen."